Allmänt

The Twiligt Saga

I helgen körde jag ett Twilightmaraton, det behöver väl alla ibland?! I den här kylan finns det ändå inte mycket annat att göra än att se film och det har jag verkligen gjort ordentligt!

Få har nog missat dessa filmer? De är gjorda efter böckerna av Stephanie Meyer och är perfekta att mysa till i vintermörkret. Det finns fyra böcker som blivit till fem filmer: Twilight (2008), New Moon (2009), Eclipse (2010), Breaking Dawn part I (2011) och Breaking Dawn part II (2012).

För mig har dessa varit såna där filmer som verkligen klistrar sig fast, förmodligen för att man varit med från att första delen visades och sedan väntat på att nästa ska komma på bio o.s.v. Många av de här filmerna slutar ju så sjukt spännande också att man bara vill sitta kvar i biosalongen tills man får se vad som händer i nästa film… fast man kanske redan läst boken innan. 😉

Eclipse

The Twiligt Saga är en kärlekshistoria mellan mänskliga Bella och vampyren Edward. Från början vet Bella inte om att Edward inte är en vanlig människa, även om hon direkt märker att han inte är som andra vilket också är det som fångar hennes intresse. Även Edward trollbinds snabbt av Bella vilket är ovanligt och överrumplar honom.

Trots att en är människa och en vampyr blir de tillsammans och får möta dödliga svårigheter på grund av sitt förhållande. Det är inte tillåtet för vampyrer att avslöja vad de är för människor vilket gör att Edward brutit mot den regeln. För Bella är det farligt att umgås med vampyrer. Alla är inte likadana som Edward och hans familj utan törstar efter hennes blod.

Bella kastas in i en helt ny värld när hon lär känna Edward. En värld som få människor känner till och får chansen att uppleva. Det är en farligare och vackrare värld som de flesta nog skulle slippa men inte Bella som istället fascineras och känner tillhörighet till den. Mycket händer i dessa filmer och det är svårt att skriva mer utan att avslöja för mycket. Enligt mig har de allt man kan önska sig – action och äventyr, övernaturlighet, kärlek och bra skådespeleri i fina miljöer. Och spänning! Man kan inte låta bli att bli smått förälskad i Edward, trots att han är en kall och hård flera hundra år gammal vampyr. Stundvis får han även konkurrens av en annan övernaturlig man i filmen, men det är inte riktigt som man tror. Hur som helst har allting som händer en (över-) naturlig förklaring som man tids nog förstår när man ser filmerna…