smashjärn
Allmänt

Hur man använder ett smashjärn

Få saker slår den stora brittiska hamburgaren. Oavsett om du använder fläsk, nötkött eller lamm; stapla dina biffar enkla, dubbla (eller till och med trippel); lägg till ost, uteslut sallad, håll din sås vid sidan av – de är en fast familjefavorit. Och med goda skäl. Sommaren skulle knappast vara sig lik utan den där BBQ-doften som sveper genom trädgårdar och i fönster.

Men hamburgare är svåra att få rätt. Vi har alla sett övergivna på när vår till synes perfekta patty smulas sönder på grillen eller envist fastnat i botten av pannan. Eller ännu värre – det slutade med en golfbollsformad köttbit som bara inte går att laga i mitten. För att få bästa resultat varje gång behöver du en bra och kvalitativ smashjärn. Bra grilldagar är alldeles för sällsynta och för speciella för att riskera att bli fel.

Visst, du kan välja att köpa i butik. Men var är det roliga med det? Hamburgare är ett snabbt och enkelt sätt att bli kreativ med din matlagning – och du kan få barnen med också. Att göra hamburgare hemma ger dig mer kontroll över kvaliteten på ingredienserna du matar din familj, och innebär att du kan skräddarsy saker exakt efter deras smak.

Behöver du använda en smashjärn?

För perfekt runda, perfekt jämna, perfekt tillagade hamburgare är en smashjärn din bästa vän. Att använda en smashjärn gör det mycket lättare att skapa enhetliga former med jämnt fördelade ingredienser. Som alla som har provat det kommer att intyga, är det svårare att få den klassiska pattyformen än det ser ut. Även om du kanske börjar starkt, finner du dig snart med sex sneda klumpar, var och en med lite för lite färs eller för mycket lök (eller båda).

Inte nog med att det inte ser aptitligt ut, det kommer inte heller att laga bra. Handpressade hamburgare tenderar att innehålla fler luftfickor, varför de ofta faller isär så fort de är i pannan. En smashjärn pressar ut all överflödig luft så att du slipper den där oförutsägbarheten – och den potentiella besvikelsen som följer med det.

De skar bort mycket av röran från matlagningen också. Inget mer att rulla rått kött med bara händerna, ströbröd utspridda över hela ytorna. En smashjärn låter dig skapa den form du vill ha och överföra den direkt till grillen eller pannan handsfree. För alla som lagar mat med barn är det en gudagåva.

Hur man använder en smashjärn

Att använda en smashjärn går snabbt och enkelt. Den enda knepiga delen är att övertyga dina gäster om att de inte är köpta i butik.

För bästa resultat finns det ingen ersättning för bra ingredienser. Börja med din färs: helst bör den ha en fetthalt på minst 20 % eller högre för att se till att den håller ihop bra. Det hjälper om det är riktigt kallt, så förvara det i kylen tills du är redo att börja bygga din hamburgare.

Blanda sedan i vilka andra ingredienser du vill. Lök, vitlök och massor av kryddor är ett måste, men här kan du experimentera. Kanske gillar du en blandning av kött för den bästa smakprofilen, eller har ett hemligt paket med kryddor i skåpet du har väntat på att prova. Vad du än väljer att lägga i, se till att det är så fint hackat som möjligt. Brödsmulor och ett uppvispat ägg hjälper till att hålla ihop det hela.

När du har fått din perfekta kombination är det dags att överföra blandningen till smashjärnen. Sked den i basen (hur mycket du använder beror på hur hungrig du är), tryck ner lätt med locket och vrid. Hej presto! Du har den perfekta pattyn. Dra ut basen för att överföra hamburgaren till pannan eller grillen och laga mat som vanligt.

Hur man stoppar hamburgarna från att fastna i smashjärnet

För att få dina hamburgare från press till panna i ett stycke är det viktigt att använda en non-stick smashjärn. En lätt strukturerad yta kommer att hålla din blandning från att klänga och du kan lägga till lite vatten till basen för att ge den en hjälpande hand också.

Om du verkligen är orolig kan du stoppa in en bit smörpapper i din smashjärn – men med rätt verktyg borde du inte behöva det. Och kom ihåg att vara försiktig! Att göra hamburgare är ett kärleksverk – du behöver bara trycka ner lätt.