Om du är i behov av visuell inspiration och en stor filmisk hit av naturen, då kommer dessa filmer att få dig att bli kär i naturen.
Från de surrealistiskt vackra bergspikiga landskapen i Middle Earth till bambuskogarna i Kina och de blåsiga öknarna i Marocko, det enda som dessa filmer har gemensamt är deras ledande stjärna: den naturliga miljön. Vissa är fiktionsepos, andra är dokumentärer om stora vildmarker och de faror de står inför idag. Alla är viktiga visningar. Ännu mer information om naturen kan du hitta på https://friluftsproffset.se/.
The Secret Life of Walter Mitty (2013)
Denna nyckfulla, äventyrliga rom-com spelar Ben Stiller som den dagdrömmande fantasten Walter Mitty – han av James Thurbers novell från 1930-talet – som genomkorsar några underbara, karga landskap på jakt efter Sean Penns fotografkaraktär. Förutom ett fantastiskt manus och soundtrack är det en visuell tour-de-force som får Island att stå i för både Grönland och Himalaya. Allt detta och det spelar sig själv också, med scener inspelade på halvön Snaefellsnes, vattenfallet Skogafoss och den bergiga Vatnajökull nationalpark.
Lawrence of Arabia (1962)
För scener som är så stämningsfulla från Mellanöstern att de tycks avge ökenvärme från TV-skärmen, står detta klassiska Oscar-belönade epos om första världskrigets legend TE Lawrence ensam. Färgerna som fångats på Super Panavision-kamerorna, som var banbrytande på den tiden, hoppar från skärmen. Du kommer att frossa i solnedgångarnas livfulla bärnsten och violer över sanddynerna, av vitheten i Peter O’Tooles traditionella arabiska tunn mot den jetblå himlen, det gröna från palmerna i Sevilla, som står för Kairo, Jerusalem och Damaskus.
House of Flying Daggers (2004)
Sättet som de spelade in actionsekvenserna i den här kinesiska romantiska kampsportsfilmen var hisnande: med digitalt borttagna kablar verkade karaktärerna sväva. Men framför allt var det naturmiljöerna som stal showen: ängar av brösthöga vildblommor, björkskogar i höstens fulla glöd, dimmiga djungler av bambu som verkar lysa lysande grönt. Överraskande nog ägde bara en del av inspelningen rum i Kina – majoriteten var i Ukrainas nationalpark Hutsul-regionen.
Sagan om ringen-trilogin (2001-2003)
För att filma Sagan om ringen-trilogin representerade mer än 150 olika miljöer över hela Nya Zeeland platser i JRR Tolkiens högfantasiromaner. Från de böljande gröna kullarna i ”the Shire”, till de taggiga bergen i Mordor, kan det se ut som ren CGI-magi, förutom att alla dessa platser är verkliga. Vilket gör att se filmerna lite som att ta en rundtur i landets mest dramatiska landskap – från det grönskande mejeriodlingslandskapet runt staden Matamata, i Waikato, North Island, till Mount Sunday, på sydön, där , praktiskt nog, det finns boende.
Ut ur Afrika (1985)
Scenerna är oförglömliga: Meryl Streep och Robert Redford picknickar på en sluttning med utsikt över den stora kenyanska savannen; ett ångtåg släpar ånga långt nedanför på Great Rift Valley-golvet. Denna klassiska filmiska återberättelse av Karen Blixens memoarer från 1937, om livet i det dåvarande brittiska Östafrika, är en ungefär lika korrekt representation av den faktiska platsen som det var möjligt att filma. Den innehåller till och med delar av hennes egen egendom och ättlingarna till stamfolket som hon blev vän med. De dramatiska bilderna av Ngong Hills var faktiskt av de lite mer pittoreska Chyulu Hills, och bilder från 1930-talets Nairobi var tvungna att återskapas, men den övergripande effekten är fullkomligt transporterande.
March of the Penguins (2005)
Även om vi inte kan prata med djuren, är den här National Geographic-filmen säkert en av de mest exakta föreställningarna om hur det är att vara en pingvin, som överlever i Antarktis, en av de tuffaste miljöerna på planeten. Med ett berusande vackert berättande av Morgan Freeman för att vägleda oss genom de olika händelserna som skildras, är det en film som fyller varje hjärta med kärlek och tillgivenhet för den otämjda miljön – och speciellt för dessa vacklande svart-vita underverk i den naturliga världen.
En obekväm sanning (2006)
Davis Guggenheim gjorde ett bra jobb med att regissera den här filmiska återgivningen av tidigare amerikansk vicepresident Al Gores liv och karriär, med fokus på hans passion för miljöfrågor och de sätt på vilka han försökte kasta ljus över planeten jordens situation. Förstör vi planeten? Det är den stora frågan i filmens kärna, som kanske har gjort mer än någon annan för att öka medvetenheten om farorna med global uppvärmning.
Into the Wild (2007)
Den här filmen är mästerligt regisserad av Sean Penn och berättar den sanna historien om Christopher McCandless, som efter att ha tagit examen från Emory University bestämmer sig för att inte göra en framgångsrik och lönsam karriär och tackar nej till sin familjs rikedom. Genom att skänka allt han har till välgörenhet ger han sig ut i det vilda, enligt titeln, och gör sitt bästa för att överleva. Landskapet är magnifik, även om slutet av filmen, liksom dess budskap, är extremt nykter. Den underliggande dialektiken är kampen mellan samhälle och natur, och om du är som vi kommer du att gå därifrån redo att ompröva mottagen visdom om materialism.
Koyaanisqatsi (1982)
Utan något berättande skildrar Koyaanisqatsi på ett briljant sätt naturen och civilisationen bredvid varandra, och ställer dem mot varandra på helt överraskande, ibland skrämmande sätt, till Philip Glass kusliga musik. Titeln härstammar från det indiska ordet Hopi för ”liv ur balans”, vilket antyder att den moderna världen och tekniken länge har varit i krig med miljön och dess sublima skönhet. De två verkligheterna, antyder filmen, är oupplösligt förbundna, naturen har reducerats till de resurser som teknologin livnär sig på. Med hjälp av slo-mo-tekniker och snabba time-lapse-bilder är det ett anmärkningsvärt experiment, och i slutändan något slags fördömande av mänsklighetens potential för destruktivitet.
Wild (2014)
Baserad på Cheryl Strayeds memoarer, Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail, beskriver denna amerikanska biografiska film vandringen för en nyligen frånskild kvinna som ger sig ut på en resa av självupptäckt och helande. Reese Witherspoon tar ledningen och levererar en fängslande prestation, och filmen, med sina inspirerande egenskaper, levererar så mycket att tänka på. Det är inte en liten del på grund av dess förlösande, relaterbara stil, som framkallar i oss en genuin kärlek till och koppling till naturen.
The Alps From Above: a Symphony of Summits (2013)
Den här banbrytande dokumentären använder helt ny teknik inom flygfotografering och fotografering för att ta tittaren högt över de svindlande glaciärerna, skidfälten och topparna i Alperna. Inspelad med knivskarp Cineflex, ses den bäst i högupplösning och ger några fantastiska insikter om regionens mest fascinerande platser.
Ett bra år (2006)
Med Marion Cotillard och Russell Crowe i huvudrollerna, A Good Year är ett brittiskt romantiskt drama som utspelar sig i Provence, i södra Frankrike. Med de fantastiska vyerna och den underbara atmosfären i detta land som bakgrund utspelar sig handlingen, fängslar och trollbinder och det kanske bara får dig att vilja lämna stadslivets liv och rörelse för gott.
Encounters at the End of the World (2007)
Med den prisbelönte tyska filmskaparen Werner Herzog som regi får Encounters at the End of the World ögonen att häpna över Antarktis utomjordiska storslagenhet. Det här är en briljant (i båda bemärkelserna) dokumentär om hans äventyr nära McMurdo-stationen, med berättelser om de enastående människorna han mötte på jordens botten. Du kan inte undgå att bli förförd av den sublima skönheten hos de isbelagda topparna och flankerna, såväl som av den kusliga känslan av vildmark, obesegrad av människor.
The Beach (2000)
Med Leonardo DiCaprio i huvudrollen som den outtröttliga hedonisten, är The Beach berättelsen om en amerikansk backpacker som bestämmer sig för att resa till Thailand och hitta en mystisk ö som säljs till honom som ett avskilt paradis. Inspelad i Bangkok och på de vita sandstränderna i djungeln på Ko Phi Phi Le, är detta en oöverträffad introduktion till hela essensen av Sydostasien – från de otyglade nöjena i storstäderna till det oemotståndliga tilltalandet av dess rena sand stränder.
Jordens salt (2014)
Denna fina dokumentär är en redogörelse för både vår planets skönhet och om människors monstrositet när de har att göra med naturen. Det är resultatet av ansträngningarna från fotografen Sebastião Salgado, som reste i 40 år genom fyra kontinenter och som han gick, spårade effekterna av de senaste historiska händelserna på en rad naturliga miljöer. Enkelt uttryckt: inte att missa.