Allmänt

America Unplugged

Bara måste få tipsa om ännu en dokumentär, den här gången om en dokumentärserie faktiskt – ”America Unplugged”. Den handlar om olika människor i USA som valt att leva ”off the grid”. För mig har det betytt att man lever utanför samhället men i serien verkar det mer specifikt handla om att leva utanför elnätet. Anledningen till att göra det är att kunna klara sig själv om elnätet skulle sluta fungera i händelse av krig eller katastrofer.

En spännande och skrämmande tanke tycker jag. Inget man går och tänker på till vardags direkt, men om strömmen skulle försvinna blir man direkt ganska sårbar! Åtminstone om man inte har någon annan uppvärmningsmöjlighet eller sätt att få vatten på.

I den här serien berättar och visar olika människor hur de förberett sig för sådana situationer. De tillverkar egen el, odlar mat, bunkrar mat, några har till och med byggt en bunker (!). Deras lösningar och uppfinningar är verkligen ambitiösa och kreativa vilket får en att inspireras till att själv förbereda sig på kris. Även om tanken förstås är aningen stressande också… Hur är det för er? Har ni jobbat på er krisberedskap?

Stuga i skogen vinter