Allmänt

Sagan om Ringen

Jag har verkligen unnat mig att se mycket film på sistone. Har varit sjuk och inte orkat med så mycket annat, men då är det verkligen tur att det finns så mycket bra att titta på medan man försöker bli frisk.

Tycker om att se långa filmer när jag är sjuk, till mina favoriter hör Sagan om Ringen triologin. Det är väl få som har missat att se den kan jag tänka mig och jag hade inte tänkt gå in desto närmare på handlingen i det här inlägget faktiskt. Istället tänkte jag skriva om något relaterat som förekommer i filmen, nämligen de coola husen som hobbitarna bor i.

Hobbithus

I hemlighet drömmer jag lite om att bo i ett sådant här hus. Det kallas för jordskepp och det finns faktiskt en del som bor i dem. Fördelen med dem är att de är självförsörjande vilket gör dem till klimatsmarta boenden. De byggs också av återvunna material. Ofta finns det olika zoner i huset, exempelvis en växthusdel där man kan odla. De ”verkliga” jordskeppen jag sett bilder på är kanske inte lika vackra som hobbitarnas hus, men jag tänker att man kanske kan få det bästa av två värdar och bygga ett funktionellt hus enligt konstens alla regler (för det finns en del att tänka på för att det ska fungera bra) och jobba lite på designen med. En rund dörr skulle åtminstone vara häftigt!

Hobbithus

Om man googlar kan man hitta mycket information om hur jordskeppen ska utformas för att man ska lösa det med ventilation, vatten, isolering o.s.v. samt att det finns tips på planlösningar. Väldigt inspirerande tycker jag. Perfekt att drömma sig bort med när man är lite sjuk, förutom att se på film!