hantverksstil hus
Allmänt

Hantverksstil i filmer

Vad har Docs herrgård från 1955 i Back to the Future och huset som visas i Netflix senaste succéthriller Bird Box gemensamt? Andra än utan tvekan fantastiska filmverk har båda distinkta och mycket vackra hem i hantverksstil. Men om du är som jag och har en tendens att missa hur ofta de fantastiska amerikanska husen dyker upp tills någon påminner dig om Leonardo DiCaprios Arts & Crafts-hus i filmen Inception, är du inte ensam.

En kort historia om hantverkarstilen och Hollywood

Kalla det en kärleksaffär, dragningen till hemmet i hantverksstil med sin idylliska charm har pågått sedan slutet av 1800-talet när hantverkshus började dyka upp i södra Kalifornien (och över många stora metropoler). Enkla linjer och enkel konstruktion innebar att familjer hade råd att äga dessa ”förskurna hus” för så lite som 9 000 kronor. Med delar av Los Angeles täckta av prisvärda hantverkshus, var området också ett drag för kända arkitekter som ville sätta sin design i funktion. Arkitekterna Charles och Henry Greene krediteras ofta för att ha designat vad som kom att kallas Kaliforniens husstil. Det där huset i Inception? Det är Freeman A. Ford-huset designat av Greene & Greene 1907. Doc’s house in Back to the Future? Det är deras mest kända mästerverk – Gamble Mansion – som ligger i Pasadena en bit från Fordhuset.

Det är inga misstag att hantverkarstilen framträder så mycket i filmer, tv-program och reklamfilmer. Med så många att välja mellan är det vettigt att filma på plats snarare än att konstruera en replik på inspelningsplatsen. Filmfotografer älskar de breda, platta planlösningarna samt hantverkarhusens enkelhet. De erbjuder specifika arkitektoniska funktioner som är perfekta för kameran – som ett badrum som har flera dörrar som tillåter många filmvinklar eller en lång entré med flera öppningar på varje sida. Hem i hantverksstil utstrålar också en hemtrevlig känsla med sin robusthet och jordnära färger som exemplifierar stabilitet, en viktig hörnsten i den amerikanska drömmen. Om du vill lära dig mer om hantverksstiler och få mer tips kan du besöka den välkända hemsidan https://hantverksproffset.se/.

Vilka filmer har hantverkarstilen?

Listan är riklig. Även om det inte är i närheten av all-inclusive, kommer det åtminstone att komma igång med vilka du ska titta på, eller titta igen när du tittar på kinematografin från en helt ny lins.

Old School (2003)

Detta hem i hantverksstil i South Pasadena är uppsättningen av brödraskapet Lambda Epsilon Omega och ett framträdande inslag i filmen Will Ferrell, Luke Wilson och Vince Vaughn. Tydligen var det här huset faktiskt Will Ferrells vid tidpunkten för inspelningen (åtminstone enligt DVD-kommentaren). Han kallar det för sitt ”lilla hantverkarhus i Pasadena” och skämtar om hur hans golv har repats upp från filmutrustningen.

Zathura (2005)

Den här familjefilmen visar ett annat av Green & Greenes hantverkarhem i en stadsdel i South Pasadena. Eftersom huset skickas till yttre rymden, invaderas av robotar och kastas av ett meteorregn, byggdes en miniatyrreplika för att förstöras istället. Jag antar att de nuvarande ägarna var glada över det.

Monster in Law (2005)

Oavsett om du har sett filmen eller inte, se den bara för husets skull. Argumentet är att det stjäl showen. Designad 1911 av arkitekterna Alfred & Arthur Heineman, huset har hantverkare, asiatisk och nyklassisk design. Detta hus ligger också i Pasadena.

Men vänta, det finns mer!

  • Tillbaka till framtiden (1985) – Pasadena, CA
  • Grumpy Old Men (1993) – St. Paul, MN
  • Must Love Dogs (2005) – Pasadena, CA
  • You, Me, and Dupree (2006) – Los Angeles, CA
  • Disturbia (2007) – Whittier, CA
  • Inception (2010) – Pasadena, CA
  • Selma (2014) – Atlanta, GA

Gör ditt hus i hantverksstil i för Hollywood

De flesta hus som används vid filmning är privata bostäder. Ibland används bara utsidan – som i Birdbox där ägaren fick 12 000 $ för sitt hems utseende och, enligt People, är hon nu värd för alla turister som strömmar till hennes stadsdel i Monrovia för att få chansen att ta ett foto med ögonbindel på henne berömda steg. Andra gånger, som med Inception, används insidan också. Så hur får du ditt hantverkarhus framför kameran? Det handlar om, förlåt för klichén, att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Scouterna älskar Pasadena för att de filmar på plats såväl som stadsdelen Harvard Heights i Los Angeles. Om du bor på någon av dessa två platser är dina chanser att få hem en filmspelning förmodligen bättre än de flesta.

Oldhouse Online presenterade en artikel 2010 om en hantverkare i Kalifornien från 1906 som ägarna har kunnat återställa till stor del till de medel de får när deras hus hyrs som en uppsättning. Så länge du är okej med mindre olägenheter är det inte ett dåligt sätt att få jobbet gjort.

Hur jag kan hjälpa dig att designa ditt alldeles egna hem för hantverkarstilen på storbildsskärmen

Du behöver inte bo i ett av filmindustrins eftertraktade huskvarter. Du behöver inte ens bo i Los Angeles. Hem i hantverksstil finns från kust till kust och jag är här för att hjälpa dig att komplettera eller komplettera visionen för ditt hem. Allt från möbler i massivt trä till brevlådor designade i hantverksstil är vad du hittar. Om du är osäker på var du ska börja är denna hemsida ett bra ställe att börja. Du vet aldrig, vi kanske kommer att se dig (och ditt hus) på film!